fbpx

Maanomistaja – Selvitä kiinteistösi rajat ennen mettätöitä

Lumien sulattua (taka)talven jäljiltä alkaa useammallaki  maanomistajalla raivaussahan ulkoiluttaminen polttelehmaan ja maastohommat tulehmaan muutenki ajankohtaseksi. Ennen mettähommiin ryhtymistä kannattaa kuitenki selvittää ensin kiinteistön tarkka fyysinen ulottuvuus eli maanläheisemmin kiinteistön rajojen sijainti.

Kiinteistön rajat on merkitty maastoon rajapyykeilä, jokka on rakennettu maanmittaustoimituksissa Maanmittauslaitoksen palkoila olevan maanmittarin johdolla. Pyykkien sijainti on merkitty toimituskarttaan ja toimitusta koskevat asiat kirjattu toimituspöytäkirjaan. Nämät toimitusasiakirjat on ainoita virallisia papereita, joista kutaki kiinteistöä koskevat rajatiedot löytyy.

Monista mobiililaitteista ja muista tietoteknisistä värkeistä löytyy karttasovelluksia, jokka näyttää paitti Maanmittauslaitoksen maastokartan ja ortokuvan, myös sen päälä voimassa olevan kiinteistöjaotuksen (eli kiinteistöjen rajat) kiinteistötunnuksineen. Kiinteistön omistajan sekä muun kiinteistön käyttäjän kuten vaikkapa mettästysseuran kannalta on tärkeää tietää, että karttasovelluksessa olevilla kiinteistön rajatiedoilla ei välttämättä ole  minkhäänlaista luotettavuusarvoa.

Tämä johtuu siittä, että nykynen sähkönen kiinteistörekisteri perustuu käytännössä ilmakuvauksiin sekä vanhojen toimituskarttojen digitointiin. Tätä on tehty paljolti käsitöinä, jonka takia rekisteriin on eksyny myös jokunen virhekki. Rekisterin tarkkuus niin rajapyykkien koordinaattien ko rekisterin tarkkuudenki osalta paranee koko ajan maanmittaustoimitusten yhteyvessä, mutta vielä vuosiin kaikkia Suomen 9 miljoonaa rajamerkkiä ei jouveta mittaahmaan nykyaikasilla mittausmenetelmilä kohilleen ja kaikkia kiinteistöjä käyhmään lävitte.

Kiinteistörekisterissä ja rekisterin karttaotteissa saattaa siis esiintyä suuriakin virheitä. Myös kiiinteistörekisterin karttaotteessa sanohtaan melkeinpä heti ylälaiassa, että “Kiinteistörekisterin tiedoissa voi olla puutteita ja epätarkkuuksia. Rekisteriyksikön tarkka alueellinen ulottuvuus selviää toimitusasiakirjoista ja maastosta.” Maanmittaushommissa siis pelkkään teknologiaan luottaminen ei auta, vaan luotettavan tiedon hankinta hoituu ainoastaan mettäkäynnillä.

Ennen maastotöiden aloittamista

1. Etsi palstasi rajamerkit maastosta ja varmista, että net koskee justiin sinun kiinteistöä

Tähän esimerkiksi kiinteistörekisterin karttaote on hyvä apuväline

2. Merkitse rajapyykit maastoon, niin net löytyvät toistekki

Rajapyykin viereen laitettu keppi ja kuitunauha tai vaikkapa oranssi aurausviitta hoitavat merkin virkaa vallan hyvin.

3. Varmista, että tehet hommia vain omalla maallasi.

Naapurin maalle ei parane mennä moottorisahan kans touhuahmaan, vaan pelata mieluummin vaikka varman pääle että toimii omalla maallaan.

Mikäli rajapyykit ei meinaa löytyä tai rajan paikka pyykkien välilä on epävarma vaikkapa taimikonkasvun seurauksena, kannattaa pirauttaa niin setvithään paikat kohilleen.

4. Nauti Suomen kesästä

Helteitä ootellessa!

 


Routamapilta saat asiantuntijapalveluita kaikissa kiinteistöasioissa pikaisellakin aikataululla. Mikäli kiinteistösi rajoissa on epäselvyyksiä, etsimme ja merkitsemme rajamerkit maastoon. Merkitsemme myös kiinteistöjen välisen rajalinjan ja voimme huolehtia rajalinjan avaamisesta.

Kokonaan kadonneet rajamerkit voidaan palauttaa laillisesti vain Maanmittauslaitoksen tekemällä rajankäyntitoimituksella. Rajankäynti on viranomaisprosessa, jonka suoritus voi kestää useamman kuukauden ja maksaa useita satoja euroja. Arvioimmme rajankäynnin tarpeen tuoreeltaan ja tarvittaessa laadimme hakemusasiakirjat Maanmittauslaitokselle toimitusta varten.