fbpx

tiekunnan perustaminen

Yksityistien tiekunnan perustaminen ammattilaisen avulla

Yksityistien rakentamisesta ja kunnossapidosta huolehtivat tieosakkaat yhdessä. Tieosakkaiden perustama tiekunta on edellytyksenä muun muassa valtion ja kuntien avustuksille.

Tiekunnan perustaminen ammattilaisen avustuksella on halvempi ja joustavampi vaihtoehto Maanmittauslaitoksen tarjoamalle yksityistietoimitukselle.

Miksi tiekunta kannattaa perustaa?

Tiekunnan perustaminen muun muassa helpottaa tiekunnan päätöksentekoa, parantaa yksittäisen osakkaan vaikutusmahdollisuuksia, helpottaa erimielisyyksien hallinnointia, tiemaksujen perimistä sekä mahdollistaa kunnan sekä valtion avustukset.

Tiekunta voidaan perustaa joko yksityistietoimituksessa tai tieosakkaiden kesken perustamiskokouksessa.

Perustamiskokous ammattilaisen johdolla on myös nopeampi, joustavampi ja halvempi vaihtoehto Maanmittauslaitoksen tarjoamalle yksityistietoimitukselle. Perustamisen yhteydessä laadimme perustettavalle tiekunnalle myös tieyksiköinnin.

 

Aletaanko hommiin?

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

YKSITYISTIEN PERUSTAMINEN JOUSTAVASTI
AMMATTILAISEN johdolla

Miten tiekunta perustetaan?

Sinun tarvitsee vain ottaa meihin yhteyttä, me huolehdimme lopusta!

usein kysyttyä

Et paljoa. Käytännössä kiinteistötunnus joltakin tulevan tien osakaskiinteistöltä riittää.

Tämän jälkeen varmistamme yhdessä asiakkaan kanssa muun muassa tiehen ja tienkäytön laajuuteen liittyvät asiat.

Kyllä voidaan. Eteenkin pienillä tiekunnilla tieyksiköinti voidaan toteuttaa jo ennen tiekunnan perustamiskokousta ja hyväksyä tuossa kokouksessa.

Suurempien tiekuntien osalta tieyksiköinti voidaan tehdä toimeksiantona perustamiskokouksen jälkeen, jolloin se hyväksytää seuraavassa tiekunnan kokouksessa.

Tiekunta ei tarvitse sääntöjä, sillä Yksityistielaki on kirjoitettu riittävän yksinkertaiseksi ja riittää tiekunnan hallintoa varten.

Routamapin ohella ”Suomen tieyhdistys ei suosittele tiekunnan omien sääntöjen laatimista ja vahvistamista. Yksityistielaki antaa useimmiten riittävän perustan tiekunnan hallinnointiin ja laista poikkeavat säännöt sotkevat tilannetta.”

Tiekunta voidaan perustaa joko osakkaiden kesken tiekunnan kokouksessa tai yksityistietoimituksessa. Mikäli kohteena olevaan tiehen ei kohdistu yhtään pysyvää tieoikeutta, tulee perustaminen tuolloin tehdä Maanmittauslaitoksen yksityistietoimituksessa.

Perustetaanko tiekunta? Ota yhteyttä ja kysy lisää!