fbpx

Tieyksiköinti

Yksityistien tieyksiköinti ketterästi kaikkialle Suomeen

Yksityistien tieyksiköinnillä määritetään kunkin tieosakkaan osuus yksityistien kokonaiskäytöstä. Olemme kehittäneet tieyksiköintiin ketterän toimintamallin, jossa hyödynnämme digitaalisia ratkaisuja yhdistettynä laajaan maanmittausalan osaamiseemme.

Tieyksiköinnin lopputuotteena toimitamme tiekunnalle päivitetyn osakasluettelon, tieyksiköinnin sekä kartan tiekunnan alueesta.

Miksi tilata tieyksiköinti Routamapilta?

Kiinnostuitko? Ota yhteyttä oheisella lomakkeella ja kysy lisää!

Aletaanko hommiin?

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

Yksityistien tieyksiköinnit kaikkialle Suomeen

Miten tieyksiköinti etenee?

Uusitaanko tieyksiköinti? Pyydä tarjousta alla olevalla lomakkeella!

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.
Pyydän tarjousta

usein kysyttyä

Tienpitovelvollisuudesta sekä tienpidon kustannusten jakamisesta tieosakkaiden kesken säädetään yksityistielaissa. Yksityistielain mukaan tienpitovelvollisuus sekä kustannukset jaetaan tieyksiköiden perusteella.

Tienpitovelvollisuus ja siitä aiheutuvat kustannukset jaetaan tieosakkaiden kesken tieyksikköjen perusteella. Tieyksiköt vahvistetaan tieosakkaiden kesken tieyksikkölaskelmassa. Tienpitovelvollisuus jaetaan ja tieyksiköt lasketaan tieosakkaiden kesken sen hyödyn mukaan, jonka tien kullekin osakkaalle katsotaan tuottavan. Hyötyä arvioitaessa otetaan huomioon tieosakkaan tiedossa oleva tien käytön määrä ja laatu koko yksityistien pituudelta kuluvalla hetkellä ja tulevaisuudessa sekä tieosakkaan mahdollisesta elinkeinon harjoittamisesta johtuva tien käyttö.” (YksTL 35 §)

Tieyksiköiden määrä pohjautuu Maanmittauslaitoksen julkaisemaan Yksityistien tieyksiköinti -oppaaseen, jossa on määritelty tieyksiköinnin perusteet sekä yksiköiden määrä eri tienkäyttömuodoille. 

Kyllä vain. Hyödynnämme tieyksiköinnissä, tiedottamisessa sekä osakaskohtaisessa yhteydenpidossa digitaalisia välineitä sekä alan parhaita ohjelmistoja, joten yksiköintityö sekä yksiköinnin esittely tieosakkaille onnistuu tarvittaessa kokonaan etänä.

Mitään nyrkkisääntöä yksiköinnin uusimisen aikataululle ei ole. Tieyksiköinti muuttuu sitä mukaa, kun osakkaiden tienkäyttö muuttuu.

Jos osakkaiden tienkäyttö tai ympärillä olevat olosuhteet ovat muuttuneet niin paljon, ettei yksittäisten muutosten tekeminen ole yksiköinnin kokonaisuuden osalta järkevää, kannattaa tieyksiköinti teettää kokonaan uudelleen.

Tieyksiköinnin muuttamisesta säädetään yksityistielain (560/2018) 36 §.

Tieosakas voi vaatia tieyksiköiden jakoa kokonaan uudelleen, jos tieyksikkölaskelma on ollut voimassa muuttumattomana vähintään viisi vuotta.

Muissa tapauksissa osakkaan on oikeus vaatia tarpeellisten muutosten tekemistä tieyksikkölaskelmaan, jos tienpitovelvollisuuteen tai sen jakoon vaikuttavat seikat ovat oleellisesti muuttuneet.

Tutustu blogikirjoituksiimme tieyksiköinnistä

Blogi - Tieyksiköinti: Oikeudenmukainen tapa jakaa yksityistien kustannukset

Tieyksiköinti: Oikeudenmukainen tapa jakaa yksityistien kustannuksia

Yksityistiet ovat tärkeä osa Suomen infrastruktuuria, ja niiden ylläpito on tieosakkaiden vastuulla. Yksityistien kustannusten jakaminen oikeudenmukaisella tavalla on tärkeää osakkaiden välisten ristiriitojen välttämiseksi. Yksityisteiden kustannusten jakamisesta säädetään yksityistielaissa, jonka mukaan kustannukset jaetaan tieyksiköiden suhteessa.

LUE LISÄÄ!

Yksityistien tieyksiköinti kokonaan etänä?

Yksityistien tieyksiköinti onnistuu toteuttaa nyt jopa kokonaan etänä uuden, ketterän tieyksiköinnin toteutusmallin myötä. Näin pystymme tarjoamaan yksiköinnin joustavasti tiekuntaa ja osakkaita kuullen sekä heitä tiedottaen.

LUE LISÄÄ!