fbpx

Kolumni: Painovoimateoria todistettu takapihallamme

Maupertuis’n retkikunnan muistomerkki Aavasaksanvaaralla Ylitorniolla. Kuva: Elina Uusimäki 2019

Ranskalainen tieteilijä Pierre-Louis Moreau de Maupertuis retkikuntineen vietti Tornionlaaksossa toista vuotta 1736-1737. Vuosien aikana Tornionlaakson vaaroilla tehtiin astemittauksia, joilla mitattiin maapallon muotoa ja todistettiin pitkään kiistelty fakta maapallon muodosta. Mittausten myötä selvitettiin osaltaan maapallon olevan navoiltaan litistynyt. Mittausten poikkeuksellisen hyvän dokumentaation ansiosta Maupertuis’n retkikunnan päiväkirjoista on jäänyt myös kulttuurillisesti paljon tietoa Tornionlaakson elämästä 1700-luvulla. Maanmittarin sivuhuomiona todettakoon, että Tornionlaaksosta tehtiin mittausten ohella yksi tuon ajan tarkimmista kartoista maapallolla.

Osallistuin pari vuotta sitten yrittäjänä projektiin, jossa selvitettiin Maupertuis’n mittauspisteitä Tornionlaaksossa sekä niiden hyödyntämismahdollisuuksia matkailussa. Tavoitteena oli setviä mahdollisia kulkuyhteyksiä ja ulkoilureittimahdollisuuksia mittauspisteille. Vaikka Taroniemestä olenkin kotoisin, tutustuin vasta tämän projektin myötä tarkemmin tähän ranskalaiseen tiedemieheen. Hämmästyin, ettei meillä pidetä enempää ääntä siitä, että yksi tieteen merkkipaaluista, Newtonin painovoimateoria, on käytännössä todistettu aivan meidän kotiportailla.

1700-luvun mittaukset tehtiin kohtuu alkeellisilla menetelmillä eikä mittauspisteille vaarojen laella tehty pysyviä rakennelmia. Nykyään pisteillä on nähtävillä jokilaaksomme komeat maisemat kera muutaman muistomerkin, mutta mittausten tarkka dokumentaatio kertoo osaltaan tarinaa, jota meidän tulisi Tornionlaaksossa hyödyntää paremmin myös matkailun näkökulmasta. Matkailun tuotteistamisessa tarina on usein kohdetta tärkeämpää. Perustuuhan liki koko Lapin joulumatkailu hyvin brändätyn satuhahmon ympärille. Turistit arvostavat tarinoita, mahdollisuutta kokea uusia asioita ja nauttia tästä kaikesta komeiden maisemien ja hiljaisuuden keskellä. Ollaan siis ylpeitä, että maapallon muoto on mitattu kohilleen juuri meän tornionjokilaaksolaisten kotiportailla pohtien samalla, miten jakaa tätä tietoa myös muille alueen vierailijoille.

Tommi Uusimäki
Kirjoittaja on Ylitornion Taroniemestä kotoisin oleva Routamap Oy:n yrittäjä ja kiinteistötalouden diplomi-insinööri, joka katselee maailmaa usein rastilipun takaa.

Kolumni on julkaistu Meän Tornionlaakso -lehden Vieraspännä-palstalla keskiviikkona 18.1.2022.

Kiinnostaako Maupertuis? Haluatko kuulla lisää ulkoilureittipalveluistamme?

Lue lisää Maupertuis’n Tornionlaaksosta sekä tutustu ulkoilureittipalveluihimme