fbpx

TIEOSAKKAAT

Infoa Routamapin yksityistieasiakkaille.

Tälle sivulle on koottu tietoa ja ohjeita Routamapin hallinnoimien tiekuntien tieosakkaille, tien hoitokunnan jäsenille sekä toimitsijamiehille. Tieto on koottu sivuille tiekunnan vuosikellon mukaisesti jaoteltuna eri alaotsikoiden alle.
Usein kysytyt kysymykset löydät sivun alareunasta. Vastauksen usein kysyttyyn kysymykseen saat klikkaamalla kysymystä.

Lomakkeet

Yhteystietojen muutoslomake

Mikäli yhteystietosi ovat muuttuneet, haluat tiekunnalta tulevat tiedotteet, kutsukirjeet ja laskut sähköpostilla tai haluat ilmoittaa kiinteistön muuttuneista omistussuhteista, täytä alla oleva lomake.

Tieyksiköinnin perustietolomake

Tieyksiköintiasiakas: Ilmoita tällä lomakkeella kiinteistösi käytön laajuus. Lomakkeen huolellinen täyttäminen auttaa tieyksiköinnin laatijaa kunkin osakkaan tienkäytön määrittelyssä.

Osakasportaali

Kaikkien Routamapin hallinnoimien tiekuntien asiakirjat tallennetaan salasanan takana olevaan Tiekunnan osakasportaaliin.

Osakasportaalista löydät mm.

Osakasportaalin tiekuntakohtaisen salasanan löydät tiekunnan kokouskutsusta,  tiedoteista sekä laskusta.

Kysyttävää tai kommentoitavaa?
Kysy rohkeasti!

USEIN KYSYTTYÄ YKSITYISTIEN TIENPIDOSTA

TIEOSAKKAAN MUUTOS

Yksityistielain mukaan tieosakkaan vastuulla on ilmoittaa tiekunnalle (hoitokunnalle tai toimitsijamiehelle)  tienkäytön muutoksista, kuten kiinteistökaupoista, osoitteenmuutoksista tai merkittävästä muutoksesta tienkäytössä.

”Tieosakkaan tulee ilmoittaa tienkäytössään tapahtuneista tai tapahtuvista muutoksista ja mahdollisista osakaskiinteistöjen ja määräalojen kaupoista tiekunnan toimielimelle tai, jos tiekuntaa ei ole perustettu, muille tieosakkaille. Tieyksiköistä, tieyksikkölaskelmasta ja niiden muutoksista päätetään yksityistietoimituksessa, tiekunnan kokouksessa tai järjestäytymättömällä tiellä osakkaiden kesken.” (YksTL 35 §)

 Voit päivittää yhteystietosi ja antaa luvan sähköpostin tai verkkolaskun käyttöön:

Tiekuntaa koskeavat tiedotteet, kokouskutsut, kokouspöytäkirjat sekä laskut voidaan toimittaa osakkaalle sähköpostilla, jos osakas on antanut siihen suostumuksensa. Voit päivittää yhteystietosi ja antaa luvan sähköpostin tai verkkolaskun käyttöön:

  1. Varmista, että olet hoitanut kaikki tienpitoon liittyvät velvoitteesi ennen kauppaa (käytännössä maksanut tieyksikkömaksut)
    Huom! Kauppakirjassa on hyvä mainita, miten kustannuksia jaetaan, jos tiellä on meneillään esimerkiksi perusparannushanke.
  2. Kerro uudelle omistajalle, että kiinteistölle kulku tapahtuu yksityistietä pitkin. Muista lisäksi kertoa aiempien vuosien tieyksikkömaksun taso, ettei se tule uudelle omistajalle yllätyksenä.

     

  3. Muistuta uutta omistajaa ottamaan yhteyttä tiekuntaan / tieisännöitsijään, niin yhteystiedot saadaan päivitettyä tiekunnan osakasluetteloon.

Ilmoita meille Routamapilla omistajanvaihdoksesta. Osakasluetteloon lisäämistä varten tarvimme yhteystiedot, jotka voit jättää sivun yläreunassa olevalla lomakkeella.

Osakasportaalin käyttäjätunnuksen ja salasanan saat, jahka olemme lisänneet tietosi osakasluetteloon.

Lähtökohtaisesti toivomme, että voimme toimittaa kaikki tiekunnan materiaalit kuolinpesän asioidenhoitajalle sujuvan asioinnin mahdollistamiseksi.

TIEKUNNAN KOKOUS

Mikäli olet antanut luvan sähköpostin käyttöön tiedotteiden lähettämisessä, tarkasta sähköpostin postilaatikon lisäksi myös roskapostikansio. Lähettäjänä voi olla Routamapin ohella Yksiköinti Flow -järjestelmä.

Voit myös ottaa meihin yhteyttä sähköpostilla toimisto@routamap.fi, niin varmistamme yhteystietojesi oikeellisuuden.

Ei lähetetä. Tiekunnan tärkeät dokumentit, kuten osakasluettelo, maksuunpanoluttelo sekä tiekunnan kokouspöytäkirjat tallennetaan osakasportaaliin.

Mikäli osakas haluaa tiekunan kokouksen tiedot postikirjeenä, veloitetaan kokousasiakirjojen lähettämisestä osakkaalta 8 € + alv.

LASKUTUS

Yksityistielain mukaan kaikki tieoikeuden omaavat ovat velvollisia osallistumaan yksityistien tienpitoon niin kauan, kunnes tieoikeus kyseisen tiekunnan tiehen lakkaa.

”Yksityistiehen tieoikeuden saanut on velvollinen tieosakkaana osuutensa mukaan osallistumaan kyseisen yksityistien tienpitoon. Tienpitovelvollisuus alkaa, kun tieoikeus perustetaan ja päättyy, kun tieoikeus lakkaa.” (YksTL 34 §)

Lähetä kopio kiinteistön kauppakirjasta sekä uuden omistajan yhteystiedot toimisto@routamap.fi , niin kohdistamme tiemaksun oikealle kiinteistönomistajalle.

Kauppakirjasta varmistamme ”kiinteistöstä aiheutuvien kustannusten” mukaisen maksuvelvollisen.

Lähetä sähköpostia toimisto@routamap.fi hyvissä ajoin ennen eräpäivää, niin koetetaan järjestellä maksuaikataulu kuntoon ja vältetään turhien maksumuistutusten lähettäminen.

Toimita vapaamuotoinen lasku ostoksestasi sekä kuitti sähköpostilla toimisto@routamap.fi tai postilla Routamap Oy, Pekankatu 3 B 17, 96200 Rovaniemi.

Varmistamme maksun oikeellisuuden tiekunnan puheenjohtajalta ja laitamme maksun maksettavaksi

TIEYKSIKÖINTI

Yksityistielain mukaan osakkaan tulee ilmoittaa, jos tienkäyttö muuttuu merkittäväksi (YksTL 35 §). Ilmoita tapahtuneista muutoksista hoitokunnalle tai tieisännöitsijälle, joka kirjaa muutosehdotuksesi.

Toiveet yksiköiden muutoksesta ilmoitetaan tiekunnan kokoukselle, joka päättää tieyksiköinnin sekä maksuunpanoluettelon hyväksymisestä. Uusi yksiköinti on voimassa aikaisintaan seuraavan tiekunnan kokouksen jälkeen.

Ei tarvitse. Tieyksiköinnin voi tilata myös yksityiseltä toimijalta, vaikkapa meiltä Routamapilta. Routamapin etu Maanmittauslaitokseen on yksiköinnin suorittamisen ketteryys ja joustavuus. Meillä yksiköintityö voidaan saattaa vireille heti toimeksiantosopimuksen saatuamme. Lue lisää tieyksiköinnistä täältä: Tieyksiköinti

Tieyksiköinnin muuttamisesta säädetään yksityistielain (560/2018) 36 §.

Tieosakas voi vaatia tieyksiköiden jakoa kokonaan uudelleen, jos tieyksikkölaskelma on ollut voimassa muuttumattomana vähintään viisi vuotta.

Muissa tapauksissa osakkaan on oikeus vaatia tarpeellisten muutosten tekemistä tieyksikkölaskelmaan, jos tienpitovelvollisuuteen tai sen jakoon vaikuttavat seikat ovat oleellisesti muuttuneet.

Jäikö jokin asia askarruttamaan? Ota yhteyttä ja kysy lisää!