Maupertuisin mittauspisteet
Maapallon muoto kiehtoi tiedepiirejä 1700-luvulla niin paljon, että Ranskan tiedeakatemiassa päädyttiin v. 1735 ajatukseen maapallon muodon määrittämiseksi kahden retkikunnan avulla. Toinen matkustaisi päiväntasaajalle ja toinen kauas pohjoiseen. Pohjoisen retkikunnan kohteeksi mietittiin Islantia tai Pohjois-Norjaa, mutta ruotsalaisen astronomi Anders Celsiuksen myötävaikutuksella retkikunta matkasi kuitenkin ”Pohjan Perille” Tornionlaaksoon De Maupertuis´n johdolla vuonna 1736.
Maupertuis retkikuntineen suoritti astemittauksensa Tornionjokilaaksossa vaarojen päälle tehtyjen mittauspisteiden kautta. Olimme 2017-2018 mukana Maupertuisin mittauspisteet ja kansainvälinen yhteistyö -hankkeessa, jossa toteutimme Maupertuisin retkikunnan astemittauksessa 1736-1737 käytettyjen Tornionlaakson vaaroilla olleiden mittauspisteiden maastokartoituksen ja mahdollisten kulkureittien sekä alueen muiden toimintojen kartoituksen, jotta paikkojen saavutettavuus matkailijoille ja paikallisille kulttuurihistoriasta kiinnostuneille paranee.
Toteuttamamme aineisto mahdollistaa jatkotoimenpiteet tuleville reitti-investoinneille kuntien tai kyläyhteisöjen toimesta.
Tilaaja
Maupertuis-säätiö
Aika
2017-2018
Nettisivut
www.maupertuis.fi
Projekti
Maastokartoitus
[ Maupertuisin mittauspisteet ja kansainvälinen yhteistyö -hankke, maastokartoitus, kunta- ja kyläyhteisö ]
